Langzaam gegaarde bressekip uit de oven.

Niet zomaar een kip maar een superkip!

De beroemdste kip ter wereld en de enige met een Appellation d’origine contrôlée: de Bresse kip. Een kip die in alle vrijheid kan banjeren in de buitenlucht. In de Franse Bresse-streek houden ze deze kip al sinds de 16e eeuw en deze kennis zorgt ervoor dat de Bressekip zo goed smaakt dat u nooit meer een standaardkippetje wilt. Een smakelijke kip is net als een goede wijn. Zoveel soorten en smaken en slechts een enkele op het hoogste niveau, zoals de Bressekip, uit de Bressestreek in het oosten van Frankrijk. De Bressekip moet aan strenge voorwaarden voldoen om de naam te mogen dragen. Ze hebben witte pluimen en een rode kam met inkepingen, en rode bakkenbaarden. De Bressekip staat voor traditie en ambacht. Het leven van het beestje is luxe, lekker buiten wroeten in de grond naar wormpjes en gevoerd worden met granen. De eerste vermeldingen van de Bressekip dateren van 1591. De Bresse kip is van dezelfde familie als andere kippen in Europa. De drie Bresse rassen zijn het gevolg van een zeer grondige selectie van het pluimvee dat voorkomt in de meeste landen van West-Europa. De  Bressekip moet voldoen aan strenge voorwaarden om de naam te mogen dragen. De dieren moeten geboren zijn en geslacht worden in de Bressestreek, gevoed met graan, maïs en melkproducten die uit de streek komen. De kwaliteit van de Bressekip uit zich in de onovertroffen smaak. Het vlees kent rijke smaakschakeringen en een uitzonderlijke structuur. Het vlees is bijzonder mals, de Fransen zeggen “moelleux”. Net als bij rundvlees speelt het intramusculiare vet een rol (marmering), ook een eigenschap van de Bressekip.

voor 4 personen

-1grote panklare Bressekip(2,3kg).

-peper en zout.

-bosje verse citroentijm.

-enkele takken verse citroenverbena.

-eventueel enkele klontjes boter.

Voorbereiding

-Zet de oven op 160graden.

-Plaats de Bresse kip in een braadslee.

-Kruid met peper en zout, en schik tijm en verbena rond de kip.

-Voeg eventueel wat klontjes boter toe.

-Zet de Bresse kip midden in de oven en temper de temperatuur naar 130 gr. C.

-Reken 80 min. braadtijd voor een kip van 2 kilo.

-Na de braadtijd de oventemperatuur voor 10 minuten verhogen naar 175 gr. C.

-Zet dan de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de kip 20 min. rusten.

-Serveer met dikke Vlaamse frieten met huisgemaakte mayo en een lekkere salade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>